Gullverdi - Slik bestemmes verdien på ditt gull

Hvis man har tenkt å selge eller kjøpe gull er det bra å kjenne noen av de tester og prosedyrer som blir tatt i bruk ved verdivurdering av ditt gull.

Karat: Gullets renhet

Mange blir skuffet når deres gullgjenstand og gullsmykke ikke får en så høy verdi som de hadde sett for seg. Det er viktig å tenke på at det er gullets renhet som avgjør for hvilen pris man får ved en verdivurdering.

Som et eksempel betyr 24 karat at gullets renhet er så bra som det kan bli, 99,9% rant gull. 18 karat betyr at legeringen inneholder 75% gull, dvs at gullets renhet er 75%. 14 karat inneholder 58,5% rent gull, og 9 karat inneholder kun 37,5% rent gull. Hvis gullkjøperen tilbyr opptil 280 kr per gram, og man selger gull med lav karat så kan man naturligvis ikke regne med å få den maksimale gullprisen per gram.

Legeringer og ødelagte smykker

Fargen på gullet har egentlig ingen å si for kvaliteten, men er et resultat av at man har blandet gullet med andre metaller for å få frem en annen fargenyans. Rodium  blir brukt for å få frem nyansen i hvitt gull, og kobber blir brukt for å få frem en rødaktig fargenyanse. Selger man gullet til en seriøs gullkjøper har det ingenting å si om gjenstanden er ødelagt, ettersom det uansett vil bli smeltet og solgt videre.

 

Syre og magneter tester gullets verdi

Gull er ikke magnetisk! Hvis man bruker en magnet på gjenstanden og det viser seg at den er magnetisk kan man være sikker på at det ikke er rent gull. Smykker har ofte et stempel som indikerer karathalt, men det er ikke den eneste eller sikreste måten å fastslå renheten på. Det er også mulig å teste gullet med syre, også kalt kongsvann. Det er også viktig at man skraper i gjenstanden slik at man kan forsikre seg om at det ikke bare er overflaten som er dekket med gull.

Syretest har blitt brukt lenge og man kan også kjøpe utstyr for dette slik at man kan teste selv, forutsatt at man er forsiktig. Kongsvann er en blaning av salpetersyre og saltsyre og brukes for å bestemme gullets renhet. Dette er den eneste syreblandingen som har egenskapene til å løse opp gull og platina. 

For å få en sikker verdivurdering som mulig er det alltid best å benytte seg av en troverdig ekspert.

Hent gullpriser